Cez leto nás čakali tanečné, spevácke, herecké i organizačné výzvy

Leto 2021 bolo krajšie, veselšie a uvoľnenejšie než to minuloročné. Aj pre nás folkloristov boli slnečné dni lepšie, keď sme sa mohli stretávať, spievať a tancovať opäť spolu, reálne, nie iba online.

13. augusta sme boli pozvaní na 161. výročie košickej železničnej stanice, kde vystúpili naše ženy a dievčatá za doprovodu primáša Ľudovej hudby Gajdošovci, Lukáša Gajdoša. Plná stanica sledovala pekný tanečný program, ktorý niesol myšlienku prepojenia minulosti s prítomnosťou a budúcnosťou. Bolo zaujímavé vystupovať s tanečníkmi swingu či breakdancu na jednom tanečnom priestranstve. Výzvy nás však ako tanečníkov a spevákov posúvajú ďalej. Napokon sme zo stanice odchádzali obohatení o grafický tablet, ktorý vyhrala ako víťazka výtvarnej súťaže naša členka, Martinka Richnavská.

August patrí zväčša účasti na najobľúbenejších slovenských festivaloch. Tentokrát sme svoju pozornosť venovali netradične prípravám Maľučkych Margecianskych Fajnot pred košickým Auparkom, ktoré boli naplánované ako pozvánka pre Košičanov aby prišli k nám do Margecian v októbri. Bohužiaľ, pandemická situácia sa nevyvinula pozitívne a Margecianske Fajnoty v Margecanoch boli napokon zrušené. Aspoň v Košiciach si tak mohli východniari vychutnať obľúbené gruľovníky a vypočuť krásny hudobný program. Prehliadkou krojov z Kojšova, výstavou ekologických áut ako aj detskými atrakciami si 22. augusta v našom malom vytýčenom areály prešli stovky návštevníkov.

Záver prázdnin sme trávili tvrdými tréningami. V spolupráci s ochotníckym divadlom Jozefa Gregora Tajovského v Jaklovciach sme sa podieľali na príprave muzikálu Ženský zákon pri príležitosti 100. výročia divadla. Jadlovec mal okrem vedľajších postáv tanečníkov zastúpenie aj v radoch hercov. Medzi hlavnými postavami bola okrem domácich Jaklovčanov aj členka Jadlovca Betka Gajdošová Keruľová, ktorá stvárnila postavu Aničky Javorovej. O hudobný doprovod sa počas celého predstavenia starala Ľudová hudba Gajdošovci. 4. septembra bolo na premiére viac ako 150 divákov, ktorí boli z vystúpenia nadšení. Prijali sme výzvu ako tanečníci, speváci, herci a muzikanti a tú sme dokázali pretaviť do fantastického vystúpenia, ktoré, veríme, ešte párkrát odohrajeme. Nadchádzajú nám chladné mesiace, ktoré sme trávili prípravami Margecianskych Fajnot. Mnohých vás čakajú zabíjačky, vinobrania i príchod sviatkov. Prežite ich s rodinou v pokoji a zdraví.

Kontakt

  • Addresa: Olše 70, Margecany, Slovenská Republika

  • Telefón: (+421)944 103 925

  • Email: info@fskjadlovec.sk

Sleduj nás na: